четвъртък, 2 май 2013 г.

Велосипедите в Закона за движение по пътищата.

Напоследък използването ан велосипеди става все по-масово. Това налага да се осмисли и мястото на велосипедистите межу колите и пешеходците. В момента Закона за движение по пътищата е доста лаконичен по въпроса и затова ето някои идеи по въпроса, почерпени и от личен опит:


"Велосипед" е пътно превозно средство с две или повече колела, което се привежда в движение с мускулната сила на лицето, което го управлява.
"Електрически Велосипед" е пътно превозно средство с две или повече колела, което се привежда в движение с мускулната сила на лицето, което го управлява, подпомагано от електрически двигател с мощност не по-голяма от …… вата. (да се съобрази с европейското законодателстов по въпроса)
За целите на ЗДП електрическия велосипед се приравнява на велоспипед и водачите му се ползват със същите права и задължения като водачите на велосипедите.
"Велосипедна алея" е специално изградена, оградена или очертана с пътна маркировка надлъжна част от платното за движение и/или тротора, предназначена за движение само на велосипеди.
"Велосипедна пътека" е част от платното за движение, очертана или не с пътна маркировка и сигнализирана с пътни знаци, предназначена за преминаване на велосипеди през кръстовища и платното за движение. На кръстовищата велосипедни пътеки са продълженията на велосипедните алеи върху платното за движение.

Когато е част от платното за движение велосипедната алея задължително се отделя с остров и/или изкуствени неравности препятстващи навлизането на други ППС в нея.

На тротоар и/или на места предназначени за едновременно използване от велосипеди и пешеходци (тротоар, пешеходна алея, парк) велосипедната алея се отделя от зоната за пешеходци с широка надлъжна светлоотразителна лента на пътя.

Велоспипедната алея не може да бъде по-тясна от 1,5 метра и на нея се забранява поставянето на пътни знаци, сфетофари, рекламни елементи и/или други обекти препятстващи движението на велосипедисти и/или стесняващи ширината на велосипедната алея под 1,5 метра.

Забранено е паркирането на ППС на велосипедна алея или пътека. Неправилно паркиралите ППС се отстраняват принудително.
Забранено е използването на велосипедна алея от други участници в движението освен велосипеди, включително пешеходци, мотопеди и мотоциклети. За нарушение на тази забрана да се налагат глоби.

За преминаване на пешеходци през велосипедна алея се предвиждат и обозначават пешеходни пътеки на необходимите за това места.

За пешеходните пътеки на велоалеи важат общите правила за пешеходните пътеки.

При преминаване на велосипедна пътека, велосипедите са с предимство пред другите ППС.

Водачите на велосипеди над 14 години са длъжни да използват за движение само обозначените за това алеи или разрешените платна за движение.

Когато няма специално предназначена за тях пътна лента или алея, водачите на велосипеди може да използват за движение лентата за движение на ППС, включително пътна лента, сигнализирана за движение само на пътни превозни средства от редовните линии за обществен превоз на пътници. Водачите на велосипеди са длъжни да се движат възможно най-вдясно на платното за движение, освен когато се налага да направят завой, да се престроят или да заобиколят препятствие.
При движение в лентите за движение на ППС водачите на велосипеди са длъжни да спазват всички правила и знаци за движение на ППС.


Тодор Грозданов

Няма коментари:

Публикуване на коментар