неделя, 24 февруари 2013 г.

Промени в Конституцията


Сегашна Конституция действа вече 22 години. Тя изигра своята роля като Конституция на прехода и през това време показа редица слабости. Необходима е сериозна промяна или направо нова Конституция. Естествено това не може да стане през следващото обикновено Народно събрание, но трябва да се мисли отсега, защото за свикване на Велико народно събрание трябва да има конкретен проект. 
Ето няколко мой размисли по въпроса:
1.     Намаляване броя на депутатите на 120. Сегашните 240 депутати са твърде много. Един по-малък парламент би работил доста по стегнато. Същевременно би намалили разходите на бюджета по това перо. 120 е бройка, която може да удовлетвори различни квалифицирани мнозинства (1/2; 2/3; 3/4; че дори и 4/5) и т.н.
2.     Възможност гражданите да повдигат въпроса за конституционност на законите. Реда, по който това да стане следва се обмисли защото има различни варианти – преки жалби до Конституционния съд; жалба до съд, който да преценява дали да изпрати жалбата до КС; повдигане на такъв въпрос във висящ процес и съответно препращането му за решаване от КС и т.н.
3.     Дебат около мястото на прокуратурата и следствието – дали да са част от съдебната власт или да преминат към изпълнителната. Специално за следствието аз мисля, че трябва да е част от изпълнителната власт, т.е. МВР. 
4.     Законодателната инициатива на президента – да има ли такава или не? При условие че президента се избира пряко от народа, мисля че е добре да има законодателна инциатива. Пък Народното събрание да решава дали да приеме предложения от него закон.
5.     Брой на министрите – по Търновската конституция броя и вида на министерствата е точно определен. Дали да има пак такова ограничение? Защо не? Така ще е ясно колко миснистри ще има и каква администрация е необходима. Спира се с преименуването и местенето на министерства, агенции и отдели. Спира се и със създаването на стурктури за определени хора или коалиционни партньори.

Това като за начало. Сигурно и още доста текстове могат да се променят. С времето ще добавям и нови идеи ако ми хрумнат.

Тодор Грозданов

1 коментар:

  1. Доста добри предложения, дано да се развият в по конкретна форма.

    ОтговорИзтриване