неделя, 24 февруари 2013 г.

Държавата в съдебното изпълнение



Време е вече в законите да залегне принципа, че държавата е партньор на хората, особено когато участва в търговския оборот. Време е законите и управлението да се отделят от принципа "Всичко в името на фиска". Ето едно конкретно предложение:

Промяна на ГПК и ЗЧСИ в смисъл: Държавата да не е привилегирована при събиране на вземания. В настоящия момент съдебния изпълнител (СИ) е длъжен да попита НАП дали длъжника има задължения и към държавата, да събере първо тях и след това да събира вземането, което му е възложено от кредитора частно лице.

Проблемът: НАП уведомява, че има вземания, но не предприема никакви действия за събирането им, нито заплаща такси на СИ за такива действия. Т.е. изпълнителното дело спира защото кредитора не иска да плаща такси за вземанията на държавата при несигурност, че нещо ще остане и за него. По този начин голяма част от съвестните търговци не си събират вземанията, а в същия момент не се събират и вземанията на държавата. А като не си събират вземанията търговците може да изпаднат в невъзможност да изплащат и своите задължения, включително към държавата. 

Този принцип при съдебното изпълнение трябва да отпадне напълно или да бъде заменен с обратния принцип. Съдебния изпълнител да пита НАП дали кредитора има задължения и когато събере парите от длъжника, първо да плати задълженията на кредитора към държавата и след това да му преведе остатъка. По този начин ще се постигне по-добър ефект на събираемост и същевременно ще се погасяват задължения и към "обикновените" кредитори и към държавата.

Тодор Грозданов

Няма коментари:

Публикуване на коментар