четвъртък, 28 февруари 2013 г.

Банки и изпълнителен лист

В момента съществува една интересна неравнопоставеност на стопанските субекти. Съгласно ГПК банките са единствените търговски дружества (и въобще субекти) наред с държавата и общините, които могат да искат от съда издаване на изпълнителен лист само въз основа на счетоводните си системи. 
ГПК, чл.417, ал.1
"2. документ или извлечение от счетоводни книги, с които се установяват вземания на държавните учреждения, общините и банките;"
Какво означава това: Банка подава в съда искане за издаване на заповед за незабавно изпълнение и изпълнителен лист, съда преглежда документа, констатира, че е извлечение от банковите книги и издава изпълнителния лист. Банката представя изпълнителния лист на съдебния изпълнител, той образува изпълнителното дело, налага запорите и възбраните и едва тогава уведомява длъжника. Това е и първия момент когато длъжника разбира, че банката си търси парите от него, и едва тогава може да оспорва това искане на банката. Но...... запорите вече са наложени и няма да бъдат вдигнати. Изпълнителното дело няма да бъде спряно, освен ако не бъде представено обезпечение в полза на банката (в пари, залог или ипотека). Т.е. първо се събират парите и едва след това се решава от съд дали се дължат.
За всички други субекти (обокновени хора и търговци) реда е: Искане за издаване на заповед за изпълнение и изпълнителен лист. Съда уведомява длъжника и ако той възразява срещу искането се води дело за доказване на вземането. Едва след делото се издава изпълнителен лист и се пристъпва към съдебен изпълнител. Т.е. парите ще бъдат събрани едва когато вече е безспорно че се дължат.
Кое налага да се дава тази привилегия на банките? Обществения интерес за стабилна финансова система ли? Тогава защо тази привилегия не е дадена и на други търговски дружества, опериращи с много финансови средства, които също са лицензирани и работят под строг надзор от държавните институции?
Тази привилегия на банките е едно изкривяване на пазара, което трябва да бъде премахнато. Действително Конституционния съд постанови, че това не е противоконституционно, но дали е правилно? Още повече, че банките когато отпускат кредити винаги се преосигуряват, включително и със Записи на заповед, които им дават същата привилегия като посочената (бързо издаване на изпълнителен лист).

Конкретното ми предложение:
В чл.417,ал.1, т.2 от ГПК думите "и банките" да бъдат заличени.

Допълнително бих казал, че тази привилегия не трябва да се дава и на общините и държавите като се има предвид как си водят счетоводните системи, но..... това е тема на следващ разговор.


Тодор Грозданов

Няма коментари:

Публикуване на коментар